LIVE TEXT | Război în Ucraina. Dronele iraniene folosite de Moscova sunt un simbol al falimentului său militar şi politic, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Dronele iraniene folosite de Moscova sunt un simbol al falimentului său militar şi politic, afirmă Zelenski

Este a 238-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski a anunțat că dronele iraniene pe care Moscova le utilizează în ultimele zile reprezintă un simbol al falimentului militar și politic al trupelor rusești.

Volodimir Zelenski Foto Profimedia

UPDATE 05:30 Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în largul Alaskăi

Forțele aeriene americane au interceptat, luni, două bombardiere rusești Tu-95 în apropriere de costa Alaskăi.

Potrivit unui comunicat emis, marți, de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD), două avioane de vânătoare au reușit să intercepteze două bombardiere rusești Tu-95 Bear-H care intrat în zona de identificare apărării aeriene din Alaska, potrivit Agerpres.

Avioanele ruseşti "au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au intrat în spaţiul aerian al Statelor Unite sau al Canadei", a mai declarat comandamentul nord-american.

SUA,Marea Britanie şi Franţa vor ridica la ONU problema dronelor iraniene furnizate Rusiei

SUA, Marea Britanie şi Franţa intenţionează să ridice problema presupusele transferuri de arme iraniene către Rusia în cadrul unei reuniuni cu uşile închise, miercuri, a Consiliului de Securitate al ONU, după ce Ucraina a acuzat că obţinerea de drone de către Rusia a încălcat o rezoluţie a Consiliului, transmite Reuters.

Cele trei ţări consideră, la rândul lor, că astfel de transferuri încalcă rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate. Conform informaţiilor furnizate de diplomaţi sub protecţia anonimatului, SUA, Marea Britanie şi Franţa au comunicat restului membrilor Consiliului că vor cere unui oficial al ONU să informeze cu privire la această problemă, potrivit Agerpres.

UPDATE 05:00 Kievul denunţă lipsa de acţiune a CICR pentru prizonierii ucraineni

Conducerea de la Kiev a denunțat, marți, lipsa de acțiune a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) în cazul soldaților care sunt prizonieri ai rușilor.

Kievul constată la fiecare schimb de prizonieri că CICR nu s-a implicat pentru a-i ajuta pe soldații prizonieri care au fost supuși la tortură zilnică prin foamete și electrocutare.

"Din păcate, la fiecare schimb, constatăm că lipsa de acţiune a CICR a dus la torturarea zilnică a prizonierilor noştri de război şi a ostaticilor civili prin foamete, prin electrocutări", a declarat ofiţerul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, potrivit unui comunicat al preşedinţie, relatează Agerpres.

Citește aici continuarea.

UPDATE 04:00 Dronele iraniene folosite de Moscova sunt un simbol al falimentului său militar şi politic, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, marți, că dronele iraniene pe care Moscova le utilizează în ultimele zile reprezintă un simbol al falimentului militar și politic al trupelor rusești.

"Chiar faptul că Rusia cere ajutor Iranului este recunoaşterea de către Kremlin a falimentului său militar şi politic", a afirmat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, potrivit Agerpres.

Zelenski nu crede rușii vor fi avantajați din punct de vedere strategic ci dimpotrivă, arată lumii că Moscova se îndreaptă spre înfrângere și încearcă să atragă cu ea și alți complici.

Citește aici continuarea.

Armata rusă afirmă că situaţia este "tensionată" pentru trupele sale în Ucraina

Forțele armate ruse au afirmat, marți, că situația de pe teren în Ucraina este una tensionată pentru trupele ruse aflate în fața unei contraofensive ucrainene puternice, în special la Herson.

"Situaţia din zona operaţiunii militare speciale poate fi descrisă ca fiind tensionată. Inamicul nu renunţă la încercările sale de a ataca poziţiile trupelor ruseşti", a declarat generalul Serghei Surovikin, pentru televiziunea publică rusă Rossia 24, potrivit Agerpres.

Citește aici continuarea.

UPDATE 00:00 Guvernul rus din Herson anunță o nouă relocare a civililor

Guvernul rus din Herson a anunțat că va exista o nouă relocare organizată a civililor departe de așezările aflate în prima linie a frontului.

Am luat decizia dificilă, dar corectă, de a anunța relocarea organizată a populației civile din comunitățile Berislav, Bilozerka, Snihurivka și Oleksandrivka pe malul stâng al râului Nipru”, a spus Vladimir Saldo, liderul susținut de Rusia din regiunea anexată Herson.

Ucraina va primi sisteme anti-drone zilele viitoare

NATO a anunțat că va livra Ucrainei sisteme de apărare aeriană pentru a ajuta la apărarea împotriva dronelor folosite de ruși pentru distrugerea infrastructurii critice ucrainene.

„Cel mai important lucru pe care îl putem face este să îndeplinim ceea ce au promis aliații, să intensificăm și să furnizăm și mai multe sisteme de apărare aeriană. NATO va livra în următoarele zile sisteme anti-drone pentru a contracara amenințarea specifică a dronelor, inclusiv a celor din Iran”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Nu e bine deloc” / Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii după ce starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit